fbpx

MAAGVERKLEINING

Road to Perfection

MAAGVERKLEINING

Road to Perfection
maagverkleining

MAAGVERKLEINING

Wat is een maagverkleining?

Een maagverkleiningsoperatie is een chirurgische ingreep voor mensen met overgewicht die met diëten, sporten en medicijnen onvoldoende resultaten hebben geboekt. Na de operatie zal er een grote verandering plaatsvinden in de hormonen in het maagdarmstelsel die het hongergevoel  en de bloedsuiker regulatie reguleren.

Met de verkleining van de maag heeft de patiënt behoefte aan minder voedsel en calorieën en kan hij op natuurlijke wijze afvallen. Omdat het lichaam weinig stress ondergaat, kunnen psychologische trauma’s worden voorkomen.

Hoe wordt een maagverkleining uitgevoerd?

Bij een maagverkleining wordt 75% van de maag chirurgisch verwijderd.  Bij een maagverkleining wordt een groot deel van de maag chirurgisch verwijderd.  Het wordt laparoscopisch, oftewel zonder in de buikwand te snijden, met speciale apparatuur in kleine gaten uitgevoerd.

Daardoor komt het lichaam van de patiënt onder minder stress te staan en kan het herstel sneller plaatsvinden en kan de patiënt zijn dagelijkse leven weer snel hervatten.  Een gastric sleeve, een maagband operatie en een gastric bypass zijn drie soorten maagverkleiningsoperaties.

Ongeveer 75% van de maag wordt permanent verwijderd en het restant wordt verbonden met de darmen. Deze ingreep wordt een gastric sleeve genoemd en is onomkeerbaar.  De gastric sleeve operatie wordt uitgevoerd met speciale chirurgische apparatuur met aan het uiteinde een camera die in incisies van 1,4 cm worden geplaatst. Het deel van de maag dat het ghreline hormoon afgeeft wat zorgt voor een hongerig gevoel, wordt in zijn geheel verwijderd.

De beste optie voor patiënten die teveel koolhydraten nuttigen en de drang hebben om constant te eten, is een gastric bypass operatie die wordt uitgevoerd middels de bypass laparoscopie methode.

Tijdens deze operatie wordt een klein deel van de maag direct verbonden met de dunne darm.  Een verschil met de gastric sleeve operatie is dat de maag niet geheel wordt verwijderd maar dat een deel ervan niet meer wordt gebruikt.

Deze methode wordt een siliconen gastric band of een maagband genoemd. Op 3-4 cm afstand onder de plaats waar de slokdarm en maag samenkomen, wordt een siliconen band geplaatst en de maag in tweeën gedeeld.

Het zakje boven de maag is klein en wanneer er wordt gegeten, raakt dit zakje en de patiënt dus snel vol.  Een verschil met de gastric sleeve is dat de maagband niet onomkeerbaar is.  Wanneer de patiënt op het gewenste gewicht is, kan de maagband worden verwijderd.

Wie komt in aanmerking voor een maagverkleining?

Allereerst worden een dieet, oefeningen en medicijnenbehandeling toegepast om de oorzaken die obesitas veroorzaken uit de weg te ruimen.

Krijg ik pijn of littekens na een maagverkleining?

Bij een laparoscopische (gesloten) gastric sleeve operatie wordt enkel gebruik gemaakt van milimetrische gaten waardoor er weinig pijn is en weinig te zien is.   Op de foto is een patiënt te zien wiens wond na 10 dagen is genezen.

Na enkele maanden zullen ook deze striemen bijna helemaal verdwijnen.  De patiënt kan na de operatie direct opstaan en na 3 dagen naar huis. Op de 7e of 8e dag kan hij zijn dagelijkse leven voortzetten en gaan werken.

Wat zijn de risico's van een maagverkleining?

Dumping syndroom: na een gastric bypass chirurgie kunnen voedsel en vloeistoffen heel snel in de darmen terechtkomen.  Daardoor kan de patiënt misselijk worden, zweten, vermoeid raken en diarree krijgen.  Zoet eten gaat bijna niet meer.  Om dit te voorkomen, dient de patiënt zich te houden aan het advies van de diëtiste.

De huid kan gaan hangen of inzakken als gevolg van het gewichtsverlies.  In dat geval kan plastische chirurgie een uitkomst bieden.  Dat is alleen mogelijk na 2 jaar wanneer het gewichtsverlies is voltooid.

Wat zijn de voordelen van een maagverkleining?

Besluiten tot een maagverkleining

Uw arts zal allereerst goed beoordelen of u bereid bent om af te vallen, of u coöperatief zal zijn en of u lichamelijk en psychologisch klaar bent voor dit proces.

Na deze controles gaat u samen met uw arts in gesprek over de voordelen van de operatie en de risico’s.

Voor de operatie kan de arts u vragen te stoppen met roken, wat af te vallen en uw bloedsuiker te controleren.  Dit is alleen mogelijk met uw medewerking.

De voorbereiding op uw maagverkleining

Uw arts zal u vertellen waar u voor de operatie op moet letten en zal u gedetailleerd informeren.

Zoals bij vele chirurgische ingrepen dient u minstens 1 week van tevoren te stoppen met aspirine houdende medicijnen en bloed verdunnende middelen. Tevens dient u 24-48 uur van tevoren naargelang het advies van uw arts te eten.

Hoeveel gewicht kan ik verliezen?

De eerste 3 weken zult u langzaamaan en de maand erna zult u snel afvallen. U zult binnen ongeveer 6 maanden volledig zijn afgevallen. U zult tussen de 25-35 kilogram afvallen. Ook op de lange duur kent deze operatie geen nadelen. Indien de patiënt zich niet houdt aan zijn dieet kan het afvallen moeilijk worden en kan hij voedingsproblemen krijgen.

Kan ik weer aankomen?

Patiënten die zich na de operatie niet houden aan hun dieet (bijvoorbeeld: het nuttigen van vloeistoffen met veel calorieën, non-coöperatieve patiënten die het eten niet onder controle kunnen houden) kunnen weer in gewicht aankomen. Bij personen die zich niet zullen houden aan hun dieet wordt in plaats van een ‘gastric sleeve’ gekozen voor een gastric by-pass chirurgie. (Succesratio van 95%)

Voeding na een maagverkleining

Allereerst dient te worden gestart met vloeibaar voedsel. Na een poos kan vast voedsel worden genuttigd. Uw arts zal beslissen wanneer u mag overstappen op vast voedsel.

Waar wordt de maagverkleining uitgevoerd?

De maagverkleining operatie wordt in Istanbul, Turkije uitgevoerd. De operaties worden gerealiseerd in volledig uitgeruste privé ziekenhuizen. In Turkije worden maagverkleining en maagband operaties uitgevoerd in een ziekenhuis waar specialisten van een obesitas kliniek werkzaam zijn.

Wat is de prijs van een maagverkleining?

U kunt de prijzen voor een maagverkleining operatie terugvinden op onze website onder het kopje ‘prijzen’.

De prijzen van een maagverkleining in Turkije kunnen anders zijn dan die in andere landen.  De prijzen in België zullen bijvoorbeeld verschillen met die van Turkije.  De Euro koers in Turkije is hoog.  Daarom zijn een hotel, eten en drinken, operaties, shoppen veel goedkoper.

Rekening houdende met deze factoren, kunnen maagverkleining operaties zoals een gastric sleeve of een gastric bypass voor goedkoper worden uitgevoerd.

Wat is een gastric sleeve?

Een gastric sleeve (sleeve gastrectomy) is een bariatrische en metabolische chirurgische ingreep waarbij de maag 75% wordt verkleind. De gastric sleeve zorgt voor een verkleining van het maagvolume om effectief af te vallen.

Omdat ongeveer twee derde van de maag met chirurgische methoden wordt verwijderd, kan de persoon bij elke maaltijd minder eten.  Daarna worden voeding- en bewegingspatronen gepland.  Daarnaast wordt ook beoogd om het hongergevoel te verminderen door het ghreline hormoon onder controle te houden dat wordt afgegeven door het bovenste deel van de maag, dat de fundus wordt genoemd.

Laat uw gegevens achter en wij nemen contact met u op!
Whatsapp Contact